Учні провели екскурсії в рамках проекту « Iwalk»

З 18 по 3131 жовтня з метою ознайомлення школярів з історико-культурною спадщиною, цілісного уявлення про локальні місця та  події пов’язані з історією рідного міста старшокласниками школи проводились екскурсії, які здійснювались  в рамках проекту «Iwalk», гідами- екскурсоводами були учні 10-их класів: Чебан Нікіта, Потоцький Стас, Волянська Оксана, Житар Вікторія, Котова Карина, Саркісов Юрій, Курик Христина, Кудлик Оксана та 9-их класів: Кукін Влад, Гончарюк Влад, Олійник Олександр, Сливка Олександр.

“Європейський досвід місцевої демократії”

На виконання заходів до Європейського тижня місцевої демократії, в
обласній універсальній науковій бібліотеці ім. М. Івасюка, 25 жовтня о
14.00, відбувся круглий стіл з членами учнівського парламенту та молодіжним активом на тему: “Європейський досвід місцевої демократії”. У дискусії старшокласників брали участь члени шкільного європейського клубу “Ми разом “, керівник вчитель історії та правознавства школи, Карімова А.Г.

Управління ДСНС нагадує: дбайте про безпеку!

З початку року у Чернівецькій області сталося понад 850 пожеж, й, на жаль, до виникнення майже кожної із них призвів людський фактор. Нерідко загорання виникають через дитячі пустощі з вогнем. Зокрема, в Чернівецькій області з початку року сталося 14 таких випадків.

Іноді достатньо декількох хвилин, щоб сталося лихо. Коли діти залишаються без нагляду батьків, будь-яка запальничка чи сірники у руках малечі можуть призвести до трагедії. На жаль, внаслідок пожеж цього року на Буковині загинуло 2 дітей.

Тому Управління ДСНС України у Чернівецькій області закликає: батьки,  не залишайте дітей без нагляду! Дбайте про безпеку малечі, навчаючи їх правил безпечної поведінки в побуті. Виховуйте у дітей навички культури безпечної поведінки, демонструючи на власному прикладі обережність у поводженні з вогнем, газом, не дозволяйте їм самостійно користуватися електроприладами. Виділіть декілька хвилин на відверту розмову з дітьми.

Пам’ятайте, ці хвилини вимірюватимуться ціною життя. А щоб неочікувана мить не стала початком великої біди – потрібно давати дітям чіткі знання і вміння, як діяти в тій чи іншій ситуації. Пам’ятайте, що безпека наших дітей залежить тільки від нас самих!

Дні відкритих дверей у початковій школі

Першокласники ЗОШ № 5 гостинно зустрічали гостей – вихованців ДНЗ під час  Днів відкритих дверей. Дошкільнята  побували на заняттях, посиділи за партами та познайомились   із особливостями Нової української школи. Вчителі та вихователі: Грис І.М., Чорна А.П., Дерев’янко М.С., Кушнір О.З., Фугело М.Г., Бодян С.М., Токарюк К.Б. приймали вихованців  ДНЗ №№ 5,6,7,28,53.

Міський семінар-практикум вчителів біології в ЗОШ № 5

18 жовтня 2018 року на базі Чернівецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №5 відбувся міський семінар-практикум вчителів біології з проблеми “Роль вчителя біології в професійній орієнтації старшокласників навчальних закладів”.
Робота семінару розпочалась із презентації діяльності багатопрофільного навчального закладу директором та автором ідеї профільного навчання у школі, Жуковською С.В.
Головні напрямки та методи професійної орієнтації молоді були висвітлені у виступі методиста управління освіти міста Чернівці Турянської Н.Т.
Родзинкою заходу стала активна участь у ньому викладачів та іміджевої групи Буковинського Державного Медичного Університету, які розповіли про тісну, плідну, багаторічну співпрацю Чернівецької ЗОШ І-ІІІ ступенів №5 з медичним вишем. Перша угода щодо співпраці навчального закладу з Медичним Університетом була підписана у 1994 році та започаткувала роботу класів медичного та біолого-хімічного профілю. Учні, що навчаються у профільних біолого-хімічних класах, не тільки опановують природничі науки на глибокому науковому рівні, але й відвідують спецкурси на базі Буковинського Медичного Університету, що дозволяє сформувати сучасні компетентності особистості, готової до самореалізації у сучасному соціумі. Цікаві, нестандартні заняття з учнями профільних класів на протязі багатьох років проводять справжні фахівці своєї справи, науковці-новатори, які дійсно можуть зацікавити дітей медичною справою к.м.н., доцент кафедри анатомії ім. М.Г. Туркевича Марчук Ф.Д. та к.м.н., доцент кафедри анатомії БДМУ Проняєв Д.В.

Брошура

Теоретична частина семінару була присвячена проблемам самомотиваціїї педагогів до професійного зростання та розвитку креативного мислення. Вчителі біології Тарбінська Т.В. та Міхєєва Г.В. презентували досвід роботи щодо використання певних тем з програми біології для профільних класів з метою професійної орієнтації учнів, елементи різних інноваційних методик розвитку креативного мислення,створили активну, творчу атмосферу під час роботи в малих творчих групах. Ватаманюк М.В. провела надзвичайно цікавий тренінг «Психологічне розвантаження учнів».
Важливим моментом професійної орієнтації учнів старших класів є занурення в атмосферу навчання у вищому закладі, знайомство з викладачами та використання ресурсів музеїв Буковинського Медичного Університету у навчальному процесі. Тому практична частина семінару відбулась на базі історико-медичного музею БДМУ, під час якої директор та один із засновників музею Білоус В.І. ознайомив присутніх із історією створення музею, експозиціями, які використовуються для проведення занять з учнями навчальних закладів, а іміджева група БДМУ на чолі з викладачем Оліник О.Ю. продемонструвала фрагмент практичного заняття з надання першої долікарської допомоги під час нещасних випадків.
Семінар в цілому характеризувався динамічністю, новаторством, був насичений креативними ідеями та мотивуючим спілкуванням.

Chernivtsi Iwalk семінар для гідів

11-13 жовтня на базі школи проходив Chernivtsi Iwalk семінар для гідів. IWalk –це інтерактивна освітня програма, в якій поєднано відвідування місця пам’яті Голокосту з фрагментами свідчень очевидців, – для того, щоб краще дізнатися про події, які відбувалися на саме тому місці. Слухаючи розповіді свідків на тому самому місці, де відбувалися події, учні зможуть відчути, як пам’ять місця стає їхнім спогадом, яким чином наше життя сьогодні є частиною історії майбутнього. Відеофрагменти буде відібрано зі свідчень з Архіву Візуальної Історії Фонду Шоа.

Освітні заходи для вчителів і учнів реалізуються у рамках проекту «Iwalk – інтерактивні освітні прогулянки у місцях пам’яті», підтриманого Міністерством закордонних справ Німеччини Посольство Німеччини в Києві / Deutsche Botschaft Kiew. Відеосвідчення з Архіву Візуальної історії USC Shoah Foundation Історичну прогулянку Iwalk єврейськими Чернівцями створила Natalya Gerasim у співпраці ГО «Освітній центр «Простір толерантності», Zachor Foundation for Social Remembrance Тренери гідів: Андрій Книжний, Lena Pochaevets і Anna Lenchovska, координаторка екскурсій у Чернівцях Анжела Каримова.

110-а річниця заснування школи

5 жовтня у школі відбулись урочистості з нагоди святкування Дня вчителя  та 110–ої річниці заснування школи. Директор школи Світлана Володимирівна Жуковська розповіла про історію навчального закладу, зміни, що відбувалися в навчальному процесі, протягом багатьох років. Учнівську, батьківську, вчительську громади проінформовано про стратегію розвитку школи, в умовах реформування Нової Української Школи. На святі виступили юні таланти школи.

 

Уроки доброти в ЗОШ № 5

4 жовтня 2018 року у Чернівецькій загальноосвітній школі І-ІІІ ст. №5,                 м. Чернівці пройшов “Всеукраїнський урок доброти” на честь Всесвітнього дня тварин (4 жовтня) та долучилися до встановлення рекорду України – “Наймасштабніший урок добра в навчальних закладах, впродовж одного дня”. *На уроці вчителі обговорять з учнями важливі питання ставлення до пухнастих, піклування про них та відповідального поводження*. Уроки доброти: 1. 7- А клас, Міхєєва Ганна Василівна, учитель біології 2. 5-В клас, Тарбінська Тетяна Вікторівна, учитель біології 3. 6-А клас, Мітя Ліна Пилипівна, учитель української мови і літератури 4. 9-А клас, Ватаманюк Марія Владиславівна, учитель біології 5. 10-А клас, Руснак Лариса Валентинівна, заступник директора з виховної роботи, учитель німецької мови.

Презентація міжнародного проекту “Демократична школа”

4 жовтня на базі школи відбувся регіональний семінар-практикум для керівників та заступників навчальних закладів міста та області з презентації міжнародного проекту “Демократична школа”, який провела регіональний тренер проекту, завідувач ММЦ Управління освіти Чернівецької міської ради Герасим Наталя Павлівна. Досвідом участі у проекті, досягненнями, успіхами та подальшими перспективами поділились з учасниками тренінгу, керівник проекту, директор Чернівецької ЗОШ №5 Жуковська С.В. та шкільний координатор Карімова А.Г.

10-річчя створення Музею історії освіти міста

2 жовтня освітяни зібралися у Чернівецькій ЗОШ №5, щоб урочисто відзначити 10-річчя створення Музею історії освіти міста, який у 2008 році став приємним подарунком педагогам до 600-річниці першої письмової згадки про наше місто. Музей розміщений у ЗОШ №5 тому, що заклад був побудований і подарований місту на 500-літній ювілей у 1908 році.

З приємними спогадами та вітальними словами до вчительської громади, ветеранів праці, учнів та батьків звернулися:  Сірко Людмила Орестівна, ініціатор створення музею, Герасим Наталя Павлівна, завідувач ММЦ,  багаторічний координатор творчих груп вчителів по збору матеріалів фонду та поповненню експозицій музею. З нагоди професійного свята та ювілею музею з щирими вітаннями і побажаннями до вчителів звернулася голова Чернівецької профспілкової організації освіти міста Поштар Ганна Миколаївна. Цікавим виступом про історію школи та її сьогодення  стала доповідь директора закладу Жуковської Світлани Володимирівни.

Гості свята відчули теплоту і щирість від приємних вітальних слів та виступів заслужених артистів України Миколи Гакмана, Олени Урсуляк,   хорового колективу ЗОШ №5,  учнів музичної  школи №4 та №2. Ведучою зустрічі була Костюк Анастасія Юріївна, директор театр-студії «Ґердан».