«Мій новорічний настрій»

Вже котрий рік поспіль учні початкових класів беруть участь у шкільному конкурсі малюнків «Мій новорічний настрій» у графічному редакторі TUX PAINT. Цьогоріч діти були особливо старанними. Традиційно  ділимося найкращими роботами та новорічним настроєм.

 

16 грудня 20 року – День теореми Піфагора

Цікаво, але день теореми Піфагора не відзначається в певну, фіксовану дату. Він настає тоді, коли сума квадратів дати та місяця дорівнює квадрату року.
Сьогодні 16.12.20:
Наступна святкова дата 24.7.25
Вчені думають, що стародавні жителі Британських островів, які побудували Стоунхендж, вже знали і використовували теорему Піфагора. Тобто, більш ніж за 2 000 років до його народження

Про це пише The Telegraph.

Піфагору (давньогрецький філософ і математик, що жив на острові Самос в VI-V століттях до нашої ери) належить перший геометричний доказ теореми, яка говорить, що в прямокутному трикутнику сума квадратів довжин катетів дорівнює квадрату гіпотенузи.

Початком будівництва Стоунхенджа вчені вважають приблизно 3100 рік до Різдва Христового, в той час як Піфагор народився не раніш як 586 року до н.е.

Однак дослідники вже давно вважають, що теорема використовувалася набагато раніше прадавніми цивілізаціями в різних куточках світу. У новій книзі Megalith: Studies in Stone автори вказують, що теорему знали стародавні жителі Британських островів, які побудували Стоунхендж, що зараз є однією з найвідоміших у світі споруд.

(детальніше на сайті espreso.tv)

Конкурс відео-презентацій “Мої права”

Учні нашої школи вивчають права на уроках правознавства та на годинах класного керівника. А знання своїх прав вони показали під час конкурсу відео презентацій “Мої права”. Кращими правознавцями стали учні 8А та 9А класу.

 

Благодійний марафон «дарунки Миколая»

Учні та вчителі Чернівецької загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів № 5 долучилися до 19-го благодійного марафону «дарунки Миколая» та зробили адресну допомогу дитині, яка знаходиться в кардіоонкогематологічному відділенні Чернівецької обласної дитячої клінічної лікарні в сумі 4050 грн. А також передали фрукти та солодощі для всіх діток, які на даний час перебувають в цьому відділенні!!!

Відзначення Дня Збройних сил України у 5-й школі

Українська армія – школа мужності
Український воїн – надійний захисник, відданий патріот і людина, для якої честь, свобода і незалежність – це важніше за все. 6 грудня, в День Збройних Сил України, всі громадяни висловлюють свою повагу українським солдатам та офіцерам, які боронять мирне життя українців.
Учні нашої школи підготували стіннівки до цього пам‘ятного дня в історії країни.

З Днем Збройних сил України!

Дорогі захисники, наші любі хлопці,
прийміть щирі вітання з Днем Збройних сил України від адміністрації та учнівського парламенту школи! Відзначаючи це свято, ми глибоко шануємо всіх, хто боронив і продовжує боронити честь та свободу рідної землі, хто зміцнює обороноздатність країни, підвищує безпеку та авторитет держави! Від вас залежить наш спокій і наше мирне та вільне майбутнє!
Нехай щира любов до України надихає вас на нові звершення у благородній справі військової служби, а мужність та сила допомагають долати будь-які перешкоди!

Проекти учнів 5-7 класів «Наш дружній клас»

«Школа – це майстерня, де формується думка підростаючого покоління, треба міцно тримати її в руках, якщо не хочеш випустити з рук майбутнє…” – сказав А.Барсюк. А й справді, школа – це другий дім. Тут ми знайомимось з такими поняттями, як обов’язок, необхідність, почуття відповідальності, вміння підпорядковувати особисті інтереси колективним. Тут ми знаходимо своїх перших друзів, а також знайомимось з першими учителями, які стають для нас шкільними наставниками.

Дискусія про права людини

Учні 8-11 класів прийняли участь в дискусії: «ЛГБТ+ спільнота і школа: булінг та як важлива підтримка вчителів в процесі прийняття»
Онлайн розмова була про права людини, права ЛГБТ+ спільноти, про булінг в школі предстаників та представниць спільнот як серед учнів так і серед вчителів. Розмова була про те, чому важлива підтримка вчителів, як вчителі можуть підтримати різноманіття в школі та розвивати повагу до різноманіття в школі.

Серед спікерів і спікерок були: Анна Шаригіна, віце-президентка Харкіського жіночого об’єднання «Сфера», Олександр Черкас, вчитель, засновник громадської організації «НЕ ЦЬКУЙ», Дар’я Полтавська, директорка Миргородського НВК (днз-знз) «Гелікон», Тіна Собко, ЛГБТ-активістка, правозахисниця, представниця ГО Gender Z, Анна Медко та Наталя Гуляєва, батьківська ініціатива ТЕРГО.