День вишиванки у п’ятій школі

У культурі кожного народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію. В Україні таким символом є вишиванка – своєрідний унікальний код українського етносу з зашифрованими оберегами та знаками.

Всесвітній день вишиванки — міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу

Ідею акції «Всесвітній день вишиванки» у 2006 році запропонувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. А поштовхом до реалізації ідеї та святкування стала вишиванка Ігоря Житарюка, яку він регулярно одягав на пари, як і чимало інших студентів. Леся запропонувала одногрупникам та студентам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Спочатку вишиванки одягнули кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України.

Не залишається  осторонь і колектив п’ятої школи. До Дня вишиванки здобувачі освіти почали готуватися заздалегідь. Діти вивчали свій родовід та робили проєкти «Вишиванка у моїй родині», малювали стіннівки, малюнки на асфальті, розповідали поезії, під супровід бандури співали українські пісні. Вчителі обслуговуючої праці  разом з учнями підготували чудову виставку вишиванок «Вишиванко, моя вишиванко …». Школярі 2-х класів вчилися готувати українські народні страви. Учні 7-х класів взяли участь у захоплюючому квесті «Українська вишиванка». Шкільний учнівський парламент став ініціатором челенжу «Я по світу іду в вишиванці!»

Учні, батьки та вчителі нашої школи впевнені, що День вишиванки об’єднує українців по всьому світу!

Фотогаларея початкової школи
Фотоколажі від середньої та старшої школи

Малюнок на асфальті

Педагогічний перфоменс “Вишиванка єднає педагогів”

Конкурс стінних газет “Вишиванка – духовний оберіг школи”
Онлайн-челендж “Я по світу іду у вишиванці”

Виконання пісень під бандуру

Квест-гра “Українська вишиванка”

 

Українські народні страви

Моя вишивана спадщина (родина Солтицьких)

Моя вишивана спадщина (3-Б клас)

 

 

Профорієнтаційна робота у випускних класах

11 – Б клас

  1. Зустріч з представником поліції Ігорем Пастухом.

  1. 12.20 р. – онлайн зустріч в викладачем кафедри педагогіки, психології та соціальної роботи Наталією Білик.
  2. 12.20 р. – День відкритих дверей у ЧНУ.
  3. 12.20 р. – профорієнтаційні заходи у Вижницькому фаховому коледжі.
  4. 12.20 р. – онлайн зустріч із викладачем з біофаку Баглей О.В.
  5. 02.21 р. – зустріч із представником Хмельницької академії прикордонних військ України.

  1. 02.21 р. – День відкритих дверей, ф-т математики та інформатики.

  1. 04.21 р. – онлайн зустріч «Умови вступу та особливості навчання на географічному ф-ті ЧНУ».

  1. 04.21 р. – профорієнтаційна онлайн презентація Чернівецького фахового коледжу бізнесу та харчових технологій.
  2. 03.04.21 р. День відкритих дверей кафедри прикладної математики та інформаційних технологій.

16 травня відбулася онлайн зустріч з представниками факультету математики та інформатики ЧНУ.

Інформація про кафедру МПУІК

 

Пишаємось результатами Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт

Пишаймось результатами фінального етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт. Кеца Діана, учениця 11 класу Чернівецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 5 у секції «Біологія людини» виборола 3 місце! Молодець! Бажаємо успіхів і подальших досягнень.

Екскурсія до Музею пожежно-рятувальної справи

Сьогодні десятикласники відвідали з екскурсією Музей пожежно-рятувальної справи, що на вул. Л.Українки , 3.

У першому залі музею дітям продемонстрували макети вибухонебезпечних предметів часів минулих Світових воєн, відеоролик, до чого може призвести необачність людей при знаходженні вибухонебезпечного предмета та навчили, як правильно діяти, коли натрапив на підозрілу знахідку. Далі школярам розповіли про рятувальників у Чорнобильській зоні. Цій темі у музеї присвячено окремий зал.

Опісля діти оглянули фотовиставку «Вони рятують людські життя» – знімки про роботу рятувальників під час ліквідації пожеж, надзвичайних ситуацій, наслідків ДТП – та колекцію захисних касок рятувальників, повсякденного робочого і бойового одягу вогнеборців, де представлені зразки від ХХ століття і до сучасності.

Учні із захопленням слухали розповідь працівника, після завершенні екскурсії познайомилися з технікою пожежної частини, фотографувались, запитували про службу, їм було цікаво, наскільки небезпечно працювати рятувальником сьогодні. Деяким хлопцям повезло приміряти справжній костюм вогнеборця, тримати в руках рукави та пробувати гасити уявну пожежу.

До Дня матері

Милі жінки, чиє покликання — бути матір’ю, а значить, підтримкою, опорою і захистом своїй дитині, вітаю Вас з чудовим святом, з Днем матері!

Від щирого серця хочу побажати щирих обіймів і міцних дитячих поцілунків, веселих витівок і душевних розмов, щасливих надій і вірної удачі, сімейного щастя і прагнення до благополуччя. Бажаю, щоб діти були справжнім сенсом і радістю життя, щоб на шляху було багато успішних світанків і добрих новин.

Нехай у Вашому житті завжди буде присутня гордість за успіхи і досягнення Ваших дітей, нехай Ваші серця будуть зігріті їх любов’ю і турботою, нехай завжди у Вашому домі буде тепло, затишок, достаток і радість.

Світлана Жуковська, директор школи08