Семінар-практикум вчителів математики

26 листопада 2019 року на базі Чернівецької ЗОШ І-ІІІ ступенів № 5 відбувся семінар-практикум вчителів математики. Темою семінару був розвиток критичного мислення на уроках математики.

З привітним словом та побажаннями плідної праці виступила виступила директор школи Світлана Володимирівна Жуковська.

Сучасні ідеї та методики розвитку критичного мислення були висвітлені у виступі методиста НММЦ міського управління освіти Інни Дмитрівни Терлецької. Вчителі математики ЗОШ № 5 Романія Теодорівна Маніліч, Лариса Миколаївна Позднякова, Олена Василівна Максимчук та Емілія Миколаївна Бавровська розповіли про впровадження цих методик у щоденній практиці викладання математики.

Формування та оцінювання громадянських компетентностей в освітньому процесі на рівні базової середньої освіти

Нагадуємо, що команда  школи № 5 долучилася до реалізації інноваційного освітнього проекту всеукраїнського рівня за темою «Формування та оцінювання громадянських компетентностей в освітньому процесі на рівні базової середньої освіти» (затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 13.03.2019 № 340).
Діяльність відбувається в рамках Програми підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа», яку Центр ім. Вергеланда реалізує спільно з Міністерством освіти і науки України за підтримки Міністерства закордонних справ Норвегії.
У 2019-2020 н.р. апробовуватимемо  ефективність педагогічних практик із розвитку громадянських компетентностей як наскрізних, їх інтеграції в освітній процес та їх оцінювання. Очікується, що матеріали, які були напрацьовані упродовж першого експериментального етапу (2018-2019 н.р.) у тісній взаємодії та за підтримки групи з розробки освітніх стандартів Нової української школи, сприятимуть подальшому оновленню навчальних програм для 5-9 класів в рамках теперішніх освітніх реформ, започаткованих Міністерством.
19-21 листопад 2019 року ми взяли участь у тренінгу “Формування та оцінювання громадянських компетентностей‘, м . Ірпінь. Поглиблюємо розуміння громадянської компетентності та формувального оцінювання, перетворюємо теорію на практику.

Тиждень толерантності

18-22 листопада 2019 року у школі пройшов тиждень толерантності “Ми різні, але рівні”. Метою заходу було формування в учнів навичок ефективного спілкування, розуміння один одного та взаємопідтримки, розвитку емпатії. В рамках тижня толерантності було проведено цикл занять з елементами тренінгів для учнів школи, перегляд відео, конкурс малюнків, оформлення стіни доброти. Проведення тижня толерантності “Ми різні, але рівні” дозволило учням, вчителям та батькам відчути себе єдиним цілим.

 

Воркшоп «Україна – країна нескорених»

21 листопада в історії України – чому ми пам’ятаємо цей день? В Україні 21 листопада відзначили  шосту річницю Дня Гідності та Свободи.

День гідності та свободи – одне зі знакових державних свят у новітній історії України. Воно приурочене двом революціям в Україні – Помаранчевій революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року.

В новій історії України День Гідності та Свободи – державне свято, яке має дуже важливе значення. Цього дня ми вшановуємо мужніх патріотів, які незламно стояли на захисті прав наших громадян і національних інтересів нашої країни.

Наша шкільна громада, починаючи від п’ятикласників і завершуючи старшокласниками долучилися до відзначення цієї знаменної дати щоб показати, наскільки важливим є почуття власної гідності у кожної окремої людини та народу в цілому. У  коридорі школи була розгорнута фотовиставка «Революція Гідності. Як це було», яка діятиме до кінця тижня. На перервах для учнів 5 – 11 класів пройшов воркшоп «Україна – країна нескорених».

  • 5-класники висловлювали побажання своїй Батьківщині, заповнюючи карту «Я бажаю Україні….»;
  • працюючи в групах, учні 6 – 8 класів малювали свій власний символ гідності та свободи;
  • 9 класи писали карту “Моя Україна”;
  • 10 класники створили ланцюжок «Гідність для мене – це…»;
  • 11 клас створив «Квітку свободи» з цитатами про свободу великих людей.

У закладі панувала атмосфера піднесеності, гордості за свою країну та її народ. Як підсумок став флешмоб учнів 5 – 11 класів під гаслом «Ми намалювали Україну»! Всі учні та класні керівники відповідально поставилися до проведення заходу.

(Загарюк І. О., учитель історії)

Інтелектуальні змагання юних хіміків

10 листопада 2019 року на базі Чернівецької ЗОШ №5 відбувся ІІ етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з хімії.

В олімпіаді взяли  участь 157  учнів 7 – 11 класів закладів загальної середньої освіти міста Чернівці.

Вітаємо переможців з нашої школи:

  • Ученицю 9-А класу Савку Анастасію Олександрівну – диплом ІІІ ступеня, вчитель Жуковська Світлана Володимирівна
  • Ученицю 11-А класу Маслєнкову Каріну Сергіївну – диплом ІІ ступеня, вчитель Кушнірук Юлія Володимирівна
  • Ученицю 8-А класу Друляк Вікторію Андріївну – диплом ІІ ступеня, вчитель Кушнірук Юлія Володимирівна
  • Ученицю 8-А класу Романюк Надію Юріївну  – диплом ІІІ ступеня, вчитель Кушнірук Юлія Володимирівна

Бажаємо учням та керівникам здоров’я та впевненого руху до подальших перемог!

 

Гран-Прі та І місце в номінації “Блог іноземною мовою” отримала команда ЗОШ № 5 “Спрайт”

В Чернівцях наприкінці жовтня відбувся конкурс відео-блогів на тему «Глобальні цілі сталого розвитку для Чернівців».

Нашу школу представляла команда “Спрайт”. Софія Нікітіна, Ксенія Волянська та Катерина Шишкіна отримали цінні призи, в тому числі сертифікати на вивчення іноземної мови безкоштовно протягом місяця. Учасники вирішили подарувати їх учням школи, що потребують допомоги. Головний приз – екскурсія 🗺 до Представництва ООН в Україні – чекає на переможців!

Про цілі сталого розвитку можна прочитати ТУТ. Учаснків команди  зацікавила тема “Мир та справедливість”.

Ми дуже різні – багаті та бідні, хворі та здорові, дівчата й хлопці, люди різного віку. Але нас об’єднує головне – бажання бути щасливими та успішними. І справедливість є там, де люди знають, як відстояти свої права. В нашій школі немає місця насильству, ми навчаємось і відпочиваємо разом, робимо багато добрих справ. Восьмикласники відвідали притулок для тварин, допомогли хто чим може – принесли багато корму, різні речі. Щорічно проводимо благодійний ярмарок, уроки доброти, а до дня нашого улюбленого міста всі готувались з особливим натхненням. В рамках проекту «Демократична школи» ми опрацьовуємо Всеукраїнську програму освіти для демократичного громадянства. Минулого року учні разом з батьками та вчителями підтримали ініціативу відбудови шкільного дворика, який міг стати родзинкою центру нашого міста. Адже наша школа така красива! Боролись до останнього за перемогу, але…

Звичайно, проблеми бувають у всіх. Важливо навчитись не замовчувати їх. Всі учасники нашої команди «Спрайт» з одного класу – самого дружнього та веселого класу – переконані: справедливість є! Ми хочемо поділитись своєю впевненістю з усіма ображеними а закутими у кайдани мовчання людьми.

Яким, на думку нашої команди, має бути стале місто

Сучасне місто подібне до людського організму. У цьому злагодженому організмі співпрацюють всі життєво важливі системи. Тому важливо, щоб наше місто було здоровим. Його серце – люди; мешканці здорового міста почуваються захищеними. Скелет міста – його будівлі – міцні та надійні, зручні та красиві. Новобудови гармонійно співіснують з будинками, яким понад сто літ. Артерії, вени та капіляри, тобто магістральні й периферійні дороги, у здоровому місті ‑ найвищої європейської якості. Цікава історія Чернівців продовжуватиме накопичувати важливі події: фестивалі, концерти, виставки, театральні вистави.

Здоровим організмом завжди керує потужний інтелект. Як нас вчать у школі, інтелект – це здатність вирішувати проблеми. І він буває різним: духовним, емоційним, логічним, підприємницьким. Для розвитку інтелекту потрібна якісна освіта. Нам є чим пишатись: три університети, де можна отримати вищу освіту різних спеціальностей, багато інших закладів середньої спеціальної освіти. Часто учні в Україні мріють про навчання в державах ЄС, але якщо молодь побачить справжню ефективну освіту у нас, то за кордон поїдуть лише заради подорожей!

Місто, як і організм людини, буде здоровим тільки тоді, коли зростає і розвивається, досягає поставлених цілей і живе в гармонії з навколишнім світом, тому в програмі дій сталого міста завжди буде екологічне питання – найголовніше в ньому: відповідальне споживання та відновлення екосистем.

Мир та справедливість починаються з кожного із нас. Сортувати сміття, погодувати кошеня, допомогти старій людині може навіть дитина. Не залишитися байдужим спостерігачем булінгу на вулиці чи у школі, звернутись по допомогу до дорослих – для того щоб самому рано чи пізно не стати жертвою – це потреба людини.

Свято «Український ярмарок»

Строкато, весело, гамірно, яскраво, неймовірно дружно і надзвичайно смачно, – ось як завжди проходить шкільний ярмарок у Чернівецькій загальноосвітній школі І-ІІІ ст. № 5. Осінній смачний ярмарок традиційно є благодійним. Кошти, які вдалося зібрати, будуть розподілені адресно на першочергові цілі.

(Інформацію підготувала О.Батайлюк 8 листопада 2019 р.)

День писемності у ЗОШ № 5: Всеукраїнський диктант національної єдності

Перед Днем української писемності та мови, який відзначається 9
листопада, у Чернівецькій ЗОШ I – III ступенів № 5 традиційно написали
Всеукраїнський диктант національної єдності. До загальнонаціональної акції,
присвяченої українській мові, охоче долучилися учні та вчителі.
Радіодиктант – це не просто можливість перевірити власну грамотність,
а, насамперед,  своєрідний флешмоб, який єднає нас усіх навколо рідної мови
та додає всім відчуття причетності до спільної справи. У цей час стартує
Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика.
9 листопада, вшановуючи пам’ять преподобного Нестора Літописця,
ми вшановуємо і нашу українську писемність. В цей день замислюємось над
ставленням до своєї мови, над тим, чи ми правильно розмовляємо і грамотно
пишемо. Саме вона, наша мова, втілює в собі український характер, нашу
пам’ять, історію та душевну міць, наші звичаї і традиції, розум і великий
досвід поколінь, ніжну красу і силу душі людської. І це так, бо, як сказав
О.Олесь: «Мова – це не просто спосіб спілкування, а щось більш значуще.
Мова – це всі глибинні пласти духовного життя народу, його історична
пам’ять, найцінніше надбання віків, мова – це ще й музика, мелодика, барви буття, сучасна художня інтелектуальна і мислительська діяльність
народу».

“Бережіть здоров’я власне, бо життя таке прекрасне”

Екскурсія до пожежної частини та музею пожежно-рятувальної справи при Управлінні Державної служба з надзвичайних ситуацій України в Чернівецькій області.

Світ очима дітей

Наші школярики відвідали унікальну виставку фотографії  «Світ очима дітей» в Арт – Інфо Центрі «Czernowitz – Чернівці», що по вулиці Б.Хмельницького, 68. На виставці були представлені 50 фотографій, створені десятьма дітьми з інвалідністю – учасниками  проєкту «Світ очима дітей».