Гран-Прі та І місце в номінації “Блог іноземною мовою” отримала команда ЗОШ № 5 “Спрайт”

В Чернівцях наприкінці жовтня відбувся конкурс відео-блогів на тему «Глобальні цілі сталого розвитку для Чернівців».

Нашу школу представляла команда “Спрайт”. Софія Нікітіна, Ксенія Волянська та Катерина Шишкіна отримали цінні призи, в тому числі сертифікати на вивчення іноземної мови безкоштовно протягом місяця. Учасники вирішили подарувати їх учням школи, що потребують допомоги. Головний приз – екскурсія 🗺 до Представництва ООН в Україні – чекає на переможців!

Про цілі сталого розвитку можна прочитати ТУТ. Учаснків команди  зацікавила тема “Мир та справедливість”.

Ми дуже різні – багаті та бідні, хворі та здорові, дівчата й хлопці, люди різного віку. Але нас об’єднує головне – бажання бути щасливими та успішними. І справедливість є там, де люди знають, як відстояти свої права. В нашій школі немає місця насильству, ми навчаємось і відпочиваємо разом, робимо багато добрих справ. Восьмикласники відвідали притулок для тварин, допомогли хто чим може – принесли багато корму, різні речі. Щорічно проводимо благодійний ярмарок, уроки доброти, а до дня нашого улюбленого міста всі готувались з особливим натхненням. В рамках проекту «Демократична школи» ми опрацьовуємо Всеукраїнську програму освіти для демократичного громадянства. Минулого року учні разом з батьками та вчителями підтримали ініціативу відбудови шкільного дворика, який міг стати родзинкою центру нашого міста. Адже наша школа така красива! Боролись до останнього за перемогу, але…

Звичайно, проблеми бувають у всіх. Важливо навчитись не замовчувати їх. Всі учасники нашої команди «Спрайт» з одного класу – самого дружнього та веселого класу – переконані: справедливість є! Ми хочемо поділитись своєю впевненістю з усіма ображеними а закутими у кайдани мовчання людьми.

Яким, на думку нашої команди, має бути стале місто

Сучасне місто подібне до людського організму. У цьому злагодженому організмі співпрацюють всі життєво важливі системи. Тому важливо, щоб наше місто було здоровим. Його серце – люди; мешканці здорового міста почуваються захищеними. Скелет міста – його будівлі – міцні та надійні, зручні та красиві. Новобудови гармонійно співіснують з будинками, яким понад сто літ. Артерії, вени та капіляри, тобто магістральні й периферійні дороги, у здоровому місті ‑ найвищої європейської якості. Цікава історія Чернівців продовжуватиме накопичувати важливі події: фестивалі, концерти, виставки, театральні вистави.

Здоровим організмом завжди керує потужний інтелект. Як нас вчать у школі, інтелект – це здатність вирішувати проблеми. І він буває різним: духовним, емоційним, логічним, підприємницьким. Для розвитку інтелекту потрібна якісна освіта. Нам є чим пишатись: три університети, де можна отримати вищу освіту різних спеціальностей, багато інших закладів середньої спеціальної освіти. Часто учні в Україні мріють про навчання в державах ЄС, але якщо молодь побачить справжню ефективну освіту у нас, то за кордон поїдуть лише заради подорожей!

Місто, як і організм людини, буде здоровим тільки тоді, коли зростає і розвивається, досягає поставлених цілей і живе в гармонії з навколишнім світом, тому в програмі дій сталого міста завжди буде екологічне питання – найголовніше в ньому: відповідальне споживання та відновлення екосистем.

Мир та справедливість починаються з кожного із нас. Сортувати сміття, погодувати кошеня, допомогти старій людині може навіть дитина. Не залишитися байдужим спостерігачем булінгу на вулиці чи у школі, звернутись по допомогу до дорослих – для того щоб самому рано чи пізно не стати жертвою – це потреба людини.